Schade

Duiven, kauwen, kraaien, mussen, spreeuwen en andere vogels kunnen verantwoordelijk zijn voor veel overlast in de vorm van geluidsoverlast en schade aan de auto en woning. De uitwerpselen van vogels bevat namelijk ammoniak wat veel huisgevels  en de lak van auto’s aantast.

Niet alleen de overlast is een probleem, maar ook de uitwerpselen van vogels kunnen besmet zijn met ziekte-verwekkende organismen. Duiven bijvoorbeeld verspreiden ziekten zoals paratyphus, vogelmalaria en papegaaienziekte. Deze laatste is een vorm van longontsteking die rechtstreeks door duiven aan mensen wordt overgebracht en die mensen fataal kan worden.

Wering (bij gebouwen)

Om vogels weg te houden van gebouwen zonder deze te doden of te vangen zijn de mate van wering ondergebracht in 3 categorien:

Categorie A: lichte weringmaatregelen.
Categorie B: middelmatige weringmaatregelen.
Categorie C: zware weringmaatregelen.

De volgende manieren mogen in Nederland worden toegepast:

Draadsysteem: tegen duiven en spreeuwen 
Dit is een draadsysteem wat wordt toegepast op dakranden van gebouwen waar vogels alleen landen om even uit te rusten. (categorie A)

Daddi Long Legs: tegen duiven en meeuwen (categorie A)
Long legs is een systeem tegen duiven en meeuwen die hun rustplaats zoeken bovenop lantaarnpalen en silo’s. Het systeem is een roterende poot die in beweging wordt gebracht door de wind. Hierdoor worden de vogels verstoord en is de langdingsplaats niet meer aantrekkelijk.

Pennensysteem: tegen duiven, spreeuwen en meeuwen (categorie A en B)
Dit systeem bestaat uit recht opstaande pinnen die het de vogels onmogelijk maakt om te landen.  Het wordt gebruikt op gebouwen waar vogels zitten te wachten tot er wat te eten valt. Vooral rondom cafetaria’s, restaurants en terassen is dit een ideale oplossing (Categorie B)

Dak en Bouwsysteem:
Dit systeem wordt veelal toegepast bij overlast van mussen en spreeuwen onder dakbeschot

Meeuwenweringsysteem: 
Een ideale oplossing voor platte daken! Dit constructive is zo ingenieus ontwikkeld dat de meeuwen de mogelijkheid wordt ontnomen om op te stijgen. Daardoor is het dak direct niet meer aantrekkelijk voor het verblijf van deze vogels.  (Categorie A en B)


Netten: tegen alle soorten vogels (categorie C
Met dit systeem worden alle mogelijkheden voor vogels ontnomen!  Zowel landingsplaatsen alsmede nestelgelegenheid worden op deze manier volledig afgeschermd zodat de vogels er gewoonweg niet meer kunnen komen.  Deze netten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar zodat ze zo min mogelijk opvallen aan een gevel, balkon, of andere situaties. (categorie C)

Vangkooien:
Het is ook mogelijk om bij overlast van duiven deze weg te vangen met vangkooien.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274