Algemeen

Het aantal honden en katten in Nederland loopt in de vele miljoenen. En aangezien honden en katten een aantrekkelijke ‘prooi’ zijn voor de vlo hebben veel eigenaren van huisdieren ervaring met de gevolgen van een vlooienplaag. De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. Deze vrij grote bruingekleurde vlo bespringt trouwens even graag honden en zelfs de mens.

Maar ook de hondenvlo, een vrij kleine zwarte vlo, komt voor, zij het veel minder. De mensenvlo is in Nederland zeldzaam geworden in de afgelopen decennia door de verbeterde leefomstandigheden en toegenomen hygiène. 

Vlooien zijn lichtschuw en houden zich vooral schuil in dicht behaarde delen. Daarnaast hebben ze een stel kractig ontwikkelde achterpoten waarmee ze uitstekend kunnen springen.

Leefwijze

Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insecten, die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Er zijn katten- en hondenvlooien. Kattenvlooien komen ook vaak bij de hond voor.

Een vlooienwijfje legt honderden, soms duizenden eitjes, waarvan het merendeel op de grond terecht komt. Uit een eitje komt een larve, die in een stil en donker plekje kruipt (naad of kier) en zich verpopt.

In een pop ontwikkelt zich een vlo. Het popstadium kan enkele weken, maar ook wel een jaar duren. Onder invloed van trillingen en warmte komt de vlo uit de pop tevoorschijn. Dat kan massaal zijn wanneer bv. de familie terugkeert van vakantie. Bij warm vochtig weer kunnen vlooien zich explosief vermenigvuldigen, zodat een enorme plaag kan ontstaan. We zien dat vaak aan het eind van de zomer.
Een gedeelte van deze cyclus speelt zich af op uw huisdier maar de meeste stadia, eitjes, larven en cocons, vinden plaats in de leefomgeving. Slechts 5% bevindt zich op het dier en 95% bevindt zich in de omgeving.

Schade

Vlooien produceren tijdens het bloedzuigen speeksel. Dit speeksel kan jeuk veroorzaken, waardoor het huisdier gaat jeuken en krabben. Sommige dieren ontwikkelen een overgevoeligheid voor dit speeksel. Een ernstig huidprobleem, vooral op de rug en flanken, is dan het gevolg.

Wering

Dagelijks stofzuigen, vooral in de hoeken, is heel belangrijk, maar niet voldoende. Behandel de vloeren en ligplaatsen met een spray of vloeistof, die behalve vlooien ook de larven doodt.

Bestrijding

Heeft uw huisdieren dan is het goed om uw huisdier regelmatig op vlooien te controleren. 
B
ehandel alle in huis aanwezige honden en katten gelijktijdig.Na het borstelen kunt u met een vlooienkam eventuele vlooien uitkammen. Zeer regelmatig en intensief stofzuigen van zowel vloerbedekking als meubels en niet te vergeten kiertjes en gaten is aan te bevelen. Leeg met regelmaat de stofzak en doe dit altijd buitenshuis. Heeft u huisdieren dan is het verstandig bij de keuze van vloerbedekking rekening te houden met de mogelijkheid van vlooien. Vloeren met een zeer glad oppervlak als marmoleum, vinyl, laminaat en natuursteen zijn over het algemeen makkelijker te reinigen en een minder aantrekkelijke voedingsbodem als tapijt en houten vloeren.
Bij grote overlast van vlooien is professionele bestrijding noodzakelijk.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274