Algemeen

De steenmarter is een middelgroot zoogdier met een romplengte tot circa 50 cm. en een staartlengte tot ongeveer 30 cm. Gemiddeld zijn de mannetjes iets groter en zwaarder dan de vrouwtjes.

De steenmarter heeft een duidelijke lichte meestal witte gevorkte bef waarvan de tanden door lopen tot op de poten. De vacht van de steenmarter is asgrauw tot grijsbruin van kleur en de ondervacht steeds grijswit. Ze hebben een lichtbruine tot roze neus en oren die niet ver boven de schedel uit komen. De randen van de oren zijn echter onbehaard.

De steenmarter is een beschermde diersoort.

Leefwijze

De steenmarter is vooral ’s nachts actief. Van zonsondergang tot zonsopgang is hij vaak op zoek naar voedsel. Het menu van dit dier is zeer gevarieerd en bestaat uit muizen, konijnen, vogels, eieren, insecten, wormen, bessen en vruchten. De restanten hiervan kun je vaak weer terugvinden in hun uitwerpselen. De steenmarter heeft zijn nest en rustplaats vooral in boerderijen, schuren, opstallen en andere gebouwen. Ook holle bomen en nestkasten van uilen worden door de steenmarter wel betrokken. In zijn leefgebied heeft de steenmarter vaak meerdere woningen of rustplaatsen die hij afwisselend gebruikt.

De steenmarter is een goede klimmer. Hij maakt sprongen van anderhalve meter hoog en kan ook nog eens goed zwemmen.

Schade

De aanwezigheid van een steenmarter verraad zich door het luidruchtig gedrag op zolders van woningen en bungalows, gecombineerd met stankoverlast, veroorzaakt door uitwerpselen, urine en prooiresten. Deze verschijnselen zijn vaak de aanleiding tot klachten van de bewoners van een pand. Omdat kadavers gaan stinken komen er weer andere dieren op af zoals aasvliegen. Deze zorgen op hun manier weer voor verspreiding van ziektes.

Ze kunnen ook ernstige schade aanrichten aan rieten daken, door gaten te maken bij hun pogingen om binnen te komen.

Soms beschadigen steenmarters leidingen en kabels in woningen of auto’s. Met hun scherpe tanden knagen ze zelfs kabels van hard plastic kapot.

Wering

Probeer na te gaan door welke opening de steenmarter binnen is gekomen. Hij heeft aan een nauwe opening van 5 cm doorsnede al genoeg.
Indien u zeker weet dat de steenmarter niet aanwezig is, is het raadzaam om deze openingen met bijv. kippegaas af te sluiten. Ook kunt u klimop langs de gevel verwijderen als de steenmarter op die manier op of onder uw dak kan komen.

Wanneer u overlast vermoed van een steenmarter, neemt u dan op met ons bedrijf, zodat we u een diervriendelijke oplossing kan bieden.

Bestrijding

Omdat de steenmarter beschermd is bij de wet, mag deze niet bestreden of gevangen worden.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274