Algemeen

Papiervisjes behoren tot de kruipende insecten. Het diertje is vleugelloos, heeft een lengte van ongeveer 10—12 mm en is bedekt met fijne schubben. Het papiervisje heeft een donkergrijze tot bruine kleur en lijkt sterk op het zilvervisje maar is iets groter en donkerder. Het papiervisje heeft ook langere antennes en langere staartdraden en wordt ook wel eens verward met het ovenvisje (Thermobia domestica Packard).

Leefwijze

Het papiervisje houdt niet van licht en leeft overdag verstopt. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. Zij vinden dit in lijm (bijv. op behang en postzegels) en in papier zoals behang, posters en boeken.

Om zich goed te kunnen ontwikkelen is een temperatuur van minstens 20 C nodig. De beste temperatuur is 24 C.

Het papiervisje komt voor op redelijke droge, centraal verwarmde huizen en gebouwen.

Ze kunnen 8 jaar oud worden en wel 10 maanden overleven zonder voedsel.

Schade

Als papiervisjes in grote aantallen voorkomen kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten. Gedacht moet worden aan aantasting van boeken, behang, postzegels, kleding en wandkleding.

Weet u niet zeker of u met papiervisjes te maken heeft, vang deze en kom dan naar ons bedrijf voor uitsluitsel.

Wering

Door een goede hygiëne, ventilatie en een lagere temperatuur zullen papiervisjes zich minder snel tot grote aantallen vermeerderen. Een nauwkeurig uitgevoerde bestrijdingsactie kan de levenscyclus doorbreken en de overlast wegnemen.

Bestrijding

Papiervisjes zijn alleen professioneel te bestrijden. Zelf bestrijden is onbegonnen werk.

Ons bedrijf zal na een grondige inspectie in overleg met u een bestrijdingsplan opstellen m.b.t. de bestrijding van papiervisjes. Er zullen diverse voorbereidingen getroffen moeten worden om de bestrijdingsactie goed te laten verlopen. Kort na een bestrijdingsactie bestaat de kans dat u tijdelijk meer papiervisjes aantreft dan voorheen, dit komt mede door de uitdrijvende werking van het gebruikte bestrijdingsmiddel.

De papiervisjes kunnen na de behandeling na enkele maanden weer terugkomen. Het is daarom dan ook raadzaam om dezelfde behandeling te verrichten in de woning van uw buren.

Wij willen benadrukken dat mensen zich niet hoeven te schamen voor aanwezigheid van papiervisjes omdat wij dit diertje in vele woningen aantreffen.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274