Algemeen

In de warme, broeierige zomermaanden, maar zeker ook in het begin van de herfst, worden mensen getreiterd door uiterst brutaal en hinderlijk ongedierte: muggen! In de buitenlucht, op terrassen en balkons zijn muggen uiterst hinderlijk, laat staat wanneer de muggen zich in huis bevinden.

Niet alle muggen zijn hinderlijk voor de mens. Zo is de langpootmug een onschuldige variant. Met name steekmuggen irriteren de mens. Wie kent immers niet de rode bulten op het lichaam na een bezoek door een steekmug, of het hinderlijk rondzoemen van steekmuggen terwijl men probeert te slapen.

Leefwijze

Steekmuggen ontwikkelen zich voornamelijk in stilstaand water. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort ‘snorkel’ van zuurstof voorzien. Als de larven volgroeid zijn vormen zij ‘poppen’ waarna ze enkele dagen later als muggen tevoorschijn komen. Na het acclimatiseren in de relatief droge omgeving gaan de vrouwtjes op jacht, op zoek naar bloed.

Bij overlast van muggen in huis kan het zijn dat zich in de kruipruimte onder het huis plassen bevinden. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook de ruimte onder het huis verwarmt, waardoor de muggen een optimale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Maar onder het huis is niet de enige plaats waar muggen kunnen volgroeien. Steekmuggen kunnen hun eitjes ook afzetten in te nat gehouden potplanten of in de vissenkom.

De wijfjes van de steekmug leggen ongeveer 100 eitjes en kunnen al na 2 dagen uitkomen. Het larvestadium duurt afhankelijk van de temperatuur van het water van enkele dagen tot 2 a 3 weken. Steekmuggen leven ongeveer 1 tot 2 maanden.

Schade

  Verspreiden ziekteverwekkende bacteriën.
  De wijfjes die de mens ‘s nachts steken kunnen huidirritaties veroorzaken.

Wering

  Ramen en deuren ‘s avonds en ‘s nachts gesloten houden of anders voorzien van horren
  Huid insmeren met muggenafweermiddel
  Vissen in vijvers aanbrengen als natuurlijke vijand

Bestrijding

Bij overlast van muggen kunt u vrijblijvend met ons contact opnemen.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274