Uiterlijk

De meest voorkomende kakkerlak in Nederland is de Duitse kakkerlak. Een volwassen kakkerlak is ongeveer 1 tot 1,5 centimeter lang (de lange antennes niet meegerekend). Ze zijn strogeel tot lichtbruin van kleur. Jonge kakkerlakken zijn zo groot als een speldenknop. Kakkerlakken zijn razendsnel.

De eitjes van de kakkerlak zitten in een pakketje van 8 x 3 x 2 mm dat lange tijd door het wijfje wordt meegedragen. Dit pakketje(ootheca) bevat gemiddeld zo’n 30 tot 40 eitjes.

Leefwijze

De Duitse kakkerlak is een alleseter. Ze zijn lichtschuw en u zult ze overdag dan ook niet snel tegenkomen. Overdag houden ze zich schuil op donkere, warme vochtige plaatsen. Veelvuldig voorkomende vindplaatsen zijn: in keukenkastjes, bij motoren van koelkasten, onder plinten, in kieren, badkamer en stopcontacten. Ziet u overdag een kakkerlak, dan heeft u gegarandeerd met een plaag te maken.

  Ze kunnen wel 10 tot 40 dagen zonder voedsel.
  De ideale temperaturen voor de kakkerlak is tussen de 25 °C en 32 °C.
  De wijfjes produceren in hun leven ca 8 eipakketjes, die ze pas 1 dag voor het uitsluipen van de larven ergens willekeurig afzetten.
  De maximum leeftijd is ongeveer 6 maanden en vliegen doen ze zelden en alleen bij hele hoge temperaturen.

Schade

Kakkerlakken vervuilen en besmetten voedingswaren met hun uitwerpselen. Hij is namelijk drager van bacteriën en mijten. Bovendien kunnen ze schade aanrichten door aan papier, leer of textile te knagen. Ze verspreiden een onaangename geur middels uitscheiding via de rugklier, door de grote aantallen waarin ze voorkomen.

Preventie
Het begint bij een extreem goede hygiëne. Let op de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat ze nergens eten vinden: Kakkerlakken gaan vooral in het donker op zoek naar voedsel. Ze weten feilloos elk kruimeltje te vinden en hebben erg weinig voedsel nodig. Zelfs afdrukken van vette kindervingers op de ijskastdeur zijn voedsel voor een kakkerlak. Ruim vochtige thee- en vaatdoekjes op; ook daarin zit voedsel!
  • Zorg voor lage temperaturen: De keuken en de badkamer mogen niet onnodig worden verwarmd, zeker ’s nachts niet. Temperaturen beneden 20 graden Celsius hebben kakkerlakken niet graag. Ook vaak luchten helpt, omdat de kakkerlak niet van tocht houdt.
  • Afdichten van naden en kieren.

Bestrijding
Een enkele kakkerlak kunt u bestrijden met lijmvallen of lokdozen.
De lijmvallen – ook wel kakkerlakkenval genoemd – zijn ook handig om de aanwezigheid van kakkerlakken aan te tonen. Dit zijn kartonnen plaatjes met lijm erop. Als ze op de juiste plek worden geplaatst (waar de kakkerlakken dus lopen), plakken de dieren vast en overlijden ze na korte tijd.
Lokdozen bevatten giftig lokaas. Dode kakkerlakken moeten direct worden verwijderd, omdat zij giftig zijn voor bijvoorbeeld huisdieren. Maak de doosjes nooit open en lever ze na gebruik in als klein chemisch afval.

Ziet u overdag kakkerlakken lopen dan heeft zelf bestrijden geen zin meer want dan heft u met een plaag te maken. Schakel dan zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274