Uiterlijk

De huisboktor is een kever met een lengte van 12mm tot 25mm met lange voelsprieten.

Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje.

Het vrouwtje heeft een lange legboor die onder haar dekschild uitsteekt.

De boktor is grijs tot zwart, ook wel donkerbruin van kleur met 2 lichte stippen.

De larve heeft een lengte tot 3 cm, is geelachtig wit en heeft goed ontwikkelde kaken.

Leefwijze

De boktor is doorgaans van mei tot augustus actief. Kort na de paring legt het wijfje ongeveer 200 eieren in naden en spleten van het hout of in oude gangen dichtbij de uitvliegopeningen. De boktor verpopt in het voorjaar. De larven van de boktor, die na enige tijd uitkomen, boren zich in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op; naarmate ze ouder worden gaan ze dieper het hout in. Vooral in de zomer bij warm weer kan men de grote larven van de boktorkever horen knagen.

Aan de ovale uitvlieggangen in het hout die 6 a 9 mm groot zijn, vaak met een geraffelde rand, kan je zien dat de boktor actief is.

De boktor is één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De larven van de boktor, die meerdere jaren (tot 12 jaar) in het hout leven, tasten vooral het hout van schuren en huizen aan, in het bijzonder het dakbeschot en de steunbalken van de dakconstructie. De boorgangen zijn eerst recht, daarna kronkelend en tot ca. 4.5 mm breed. Bij een actieve aantasting komt dit boormeel uit gangen en gaten omlaag. De schade kan soms zodanig zijn, dat de draagkracht van het aangetaste hout verminderd is.

Schade

Tasten naaldhout aan, zoals vuren en grenen, vooral splinterhout.
Dakconstructies worden aangetast. Zelfs dikke balken kunnen in enkele jaren nagenoeg geheel verpulverd worden. Bij grenen wordt alleen het spinthout aangetast. Bij vuren wordt ook het kernhout aangetast.

Bestrijding

Indien u hout wordt aangetast door boktor, neem dan contact met ons op. Wij hebben de kennis en professionele middelen tot onze beschikking om de boktor te bestrijden.

Voor dikke balken, aangetast door de bonte knaagkever en huisboktor, werken we met een injectiesysteem. We boren gaten en plaatsen hierna de injectoren in de balk en vullen die onder +/- 8 bar met impregneervloeistof. Wacht niet met handelen; een boktor kan 21 cm per week vreten en een bonte knaagkever een half pond hout per jaar.

Preventie

Hout kan preventief behandeld worden tegen aantasting door de boktor (voor zover er al geen eitjes of larven van de houtworm in het hout aanwezig zijn) met verf, vernis, beits of lak. Als het hout rondom is voorzien van een goed dekkende laag, is het beschermd tegen aantasting door de huis boktor.

GEEF ONGEDIERTE GEEN KANS… BEL ONS 06-12875274